Skip to main content

13. 3. 2021 – Sobota

Paríž 19:00 /**Stream – záznam

DUO forteCELLO FR

Kombinácia violončela a klavíra je esenciou Festivalu peknej hudby, vznikol totiž ako festival violončelový. Z množstva krásnej hudby napísanej pre toto obsadenie sa manželský pár violončelistky a klaviristu, žijúci v Paríži, sústredí na domáci a španielsky repertoár.


Program:

  • Frédéric Chopin
    Nocturno op. 9 pre violončelo a klavír

  • Johannes Brahms
    Sonáta č. 2 F dur  pre violončelo, op. 99 pre violončelo a klavír

  • Astor Piazzolla
    Angel Triptych

  • Frédéric Chopin
    Introdukcia a Polonaise brillante, op.3 pre violončelo a klavír

  • Camille Saint-Saëns
    Danse macabre pre violončelo a klavír

Anna Mikulska-Argenty
violončelo

začala svoje hudobné štúdiá na hudobnej akadémii v rodnom Krakove ako šesťročná. V roku 2007 pokračovala na École Normale de Musique v Paríži v triede Paula Juliena. Cenné rady obdržala od významných violončelistov ako sú Anner Bylsma, Arto Noras, alebo Franz Helmerson. Od roku 2005 účinkovala sólisticky v rôznych orchestroch, komorných súboroch, ako sú Krakovské kráľovské kvarteto, v roku 2009 založila kvarteto Volubilis, s ktorým spolupracuje dodnes. Zúčastnila sa turné svetoznámeho huslistu Nigela Kennedyho v prestížnych sálach ako sú Berlínska filharmónia, Royal Albert Hall, Southbank Centre, alebo Kongresový palác v Paríži. Od príchodu do Francúzska pravidelne spolupracuje s orchestrami v Limoges, v Limousinea Sanxay. Od roku 2012 sa špecializuje na komornú hru v rôznych ensembloch ako Duo Fortecello, Trio Gatti, Duo Slavo, kvarteto Volubilis. Jej prvé CD „Cello and Piano Word Tour“ vyšlo v roku 2015, druhé, nazvané „Soul of Nations“ je z roku 2018 u vydavateľstva KSN. Absolvovala viaceré európske a americké turné i koncerty v Číne. Od roku je podpredseníčkou festivalových komisií vo francúzskych mestách Vienne a Gartempe, od roku 2017 je aj členkou festivalového výboru Festivalu Pabla Casalsa v španielskom Prades.

Philippe Argenty
klavír

vstúpil na hudobnú akadémiu v roku 2000 a v roku 2003 odišiel do Paríža s cieľom orientovať sa na štúdium klavíru. Po dvoch rokoch štúdií vstúpil na konzervatórium Superior de Musica v Barcelone do klavírnej triedy Stanislav Počekina. Na tejto škole obdržal diplom i najlepšie možné ohodnotenie za interpretáciu Lizstovho druhého klavírneho koncertu. V roku 2005 bol ocenený druhou cenou na Grand Concours International de Piano v Paríži, Cortotovej sále. Od roku 2004 účinkoval vo Francúzsku, Nórsku, Českej republike, Maďarsku, Taliansku, Španielsku, Andorre ako sólista, alebo komorný hráč. V roku 2011 uskutočnil koncertné turné s barcelonskym orchestrom ConjuntXXI s Lizstovým klavírnym koncertom. Medzičasom je pozývaný na viaceré festivaly vo Francúzsku a ďalších krajinách. Ako sólista a člen najrôznejších komorných formácií / DuoforteCello, Trio Gatti, sláčikového kvinteta apod. Od roku 2016 je členom Non Stop Tango Trio, ktoré propaguje argentínske tango po celej Európe. V súčasnosti Philippe Argenty venuje veľa energie organizovaniu festivalov a koncertných sérií ako Musiques en Clein, Concerts aux Chateaux, Jeudix ed Classic Montmorillon, Les Clés du Clasique a takisto ako člen festivalového výboru v španielskom Prades. Pôsobí taktiež ako člen porôt, napr. Festival ART DUO v Prahe, v minulom roku absolvoval turné po USA a Ćíne a podieľa sa na rade ďalších aktivít.


Pošli odkaz prostredníctvom