Skip to main content

27. 3. 2021 – Sobota

Bratislava 19:00 /**Stream záznam

HUMMEL & BEETHOVEN

Slávny bratislavský rodák Johann Nepomuk Hummel je v tomto programe konfrontovaný s nemeckým géniom, ktorého okrúhle výročie narodenia sme si v minulom roku pripomínali. Uvedieme kuriózne dielo so žartovným názvom „Duo pre dvoch okuliarnikov“, napísané pre violu a violončelo, ktoré dokazuje Majstrov zmysel pre humor. Zaujímavým sa javí aj malý výlet do tvorby Frédérica Chopina, ktorého náš Hummel bezpochyby ovplyvnil.


Program:

  • Ludwig van Beethoven
    Duo pre violu a violončelo WoO 32, „Pre dvoch okuliarnikov“

  • Johann Nepomuk Hummel
    Etuda es mol op. 125/3 pre klavír
    Etuda b mol op. 125/17 pre klavír

  • Frédéric Chopin/Alexander Glazunov
    Etuda e mol op. 25/7 pre violončelo a klavír

  • Ludwig van Beethoven
    Sonáta č. 3 A dur pre violončelo a klavír, op. 69
    Allegro ma non tanto
    Allegro molto
    Adagio cantabile
    Allegro vivace

Jordana Palovičová
klavír

študovala na Konzervatóriu v Bratislave (Juraj Mašinda), VŠMU (Daniela Varínska), Royal College of Music v Londýne (Yonty Solomon) a na Musikhochschule Lübeck v Nemecku (James Tocco). V rámci majstrovských kurzov spolupracovala s ďalšími významnými pedagógmi (Lazar Berman, Györgyi Sándor, Eugen Indjić, Jan Wijn, Aci Bertoncelj, Marian Lapšanský, Peter Toperczer). Získala ocenenia na domácich i medzinárodných súťažiach, v roku  2016 jej bola udelená Cena Jána Cikkera  za aktívne šírenie tvorby skladateľa. Realizovala nahrávky pre MUSICA, Hudobný fond, Hudobné centrum, Pavlík Records, Slávik Slovenska, Toccata Classics, REAL MUSIC HOUSE, VŠMU, RTVS, Český rozhlas, Českú televíziu, Norddeutscher Rundfunk. Pri príležitosti 100. výročia narodenia Jána Cikkera nahrala s ohlasom odbornej verejnosti jeho sólovú a koncertantnú tvorbu. Predstavila sa v rámci mnohých hudobných festivalov a  koncertných cyklov (BHS, Stredoeurópsky festival koncertného umenia Žilina, Košická hudobná jar, Nová slovenská hudba, Festival peknej hudby, Konvergencie, Konfrontácie, Viva Musica!, Harmonie Starego Miasta, Cheltenham International Festival of Music,  Sibelius Week, Duettissimo, Albrechtina. (Ne)známa hudba, Vent d´Est – Vent d´Ouest a i.). V oblasti komornej hry spolupracuje so širokým spektrom partnerov (Moyzesovo kvarteto, Solamente Naturali, Vladimir Mendelssohn, Ivan Palovič, Maxim Rysanov, Robert Cohen, Jozef Lupták,  Eugen Prochác, Isabelle van Keulen, Milan Paľa, Juraj Tomka, Eva Šušková, Daniel Buranovský, Zuzana Biščáková, Jakub Čižmarovič, Ivan Koska a i.). Pravidelne účinkuje s poprednými slovenskými a zahraničnými orchestrami (o. i. Slovenská filharmónia, SOSR, Cappella Istropolitana, ŠKO Žilina, Štátna filharmónia Košice, Hilaris Chamber Orchestra, Moravská filharmonie Olomouc, Pražská komorní filharmonie, Lübecker Philharmoniker). Pôsobí ako docentka na Katedre klávesových nástrojov a cirkevnej hudby HTF VŠMU.

Eugen Prochác
violončelo

je absolútnym víťazom medzinárodnej súťaže Premio Valentino Bucchi v Ríme v roku 1990. Vystupoval vo viac ako 40 krajinách štyroch kontinentov, nahral množstvo CD pre domáce i zahraničné vydavateľstvá, Účinkoval so svetoznámymi osobnosťami ako sú Sofia Gubajdulina, Giovanni Sollima, Jon Anderson, Rick Wakeman, Steve Hackett, Ken Hensley…Od roku 1990 vyučuje na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, viedol majstrovské kurzy v Portugalsku, Francúzsku, Rakúsku, Thajsku, Indonézii, Vietname. Je umeleckým riaditeľom Festivalu peknej hudby v Banskej Štiavnici.

Robi Lakatos
viola

bol v rokoch 1997-2004 bol členom Slovenskej filharmónie. Od roku 2004 do roku 2017 bol členom orchestra Solistés Europeéns v Luxemburgu. V roku 2010 spolu s hobojistom Ivanom Dankom a klaviristom Ladislavom Fančovičom založili Hugo Kauder Trio. V roku 2018 založil komorný orchester Beliczay. Róbert Lakatos spolupracoval ako komorný hráč o.i. s Moyzesovým kvartetom, Heroldovým kvartetom, Vlachovým kvartetom,  Cappellou Istropolitana, Julianom Rachlinom. Od roku 2011 do roku 2019 bol hudobným vedúcim Divadla Thália v Košiciach. Od roku 2019 je riaditeľom MsKs v Komárne.


Pošli odkaz prostredníctvom